Ansaldo SVA5 - Fly Models 1/48Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana!Tsekkiläinen Fly alkoi julkaista matalapainevalusarjojaan vuoden 2008 tietämissä. Yleinen laatu on hyvää tsekkitasoa, Special Hobbyn ja muiden tapaista. Flyn ensimmäinen 1. maailmansodan aihe mittkaavassa 1/48, italialainen Macchi M.5 -lentovene, sai moitteita muotojensa epätarkkuudesta. Toinen yritys, Roland D.VIa ja b, oli jo onnistuneempi, vaikka virheelliset moottorit ja rungon vajavaisesti toteutettu limittäislaudoituksen detaljointi onkin ollut arvostelun kohteena. Flyn kolmas yritys 1. maailmansodan aiheista mittakaavassa 1/48, kahdessa eri paketissa julkaistu Ansaldo SVA 5, on merkin onnistunein tähän mennessä. Fly on julkaissut sittemmin SVA5:n myös mittakaavassa 1/72

Rakentamassani varhaisen tuotantoversion paketoinnissa on mukana resiiniset konekiväärit ja pommit, joita ei löydy myöhäisen tutantoversion laatikosta. Siirtokuvaoptioissa on mukana kolme sodan aikaista konetta. Sarja meni kasaan suhteellisen kivuttomasti. Rungon alapuolen saumaa joutui sen verran kittaamaan ja hiomaan, että kameraluukkujen detaljointi hävisi täysin. Tarkoitukseni oli lisätä ne maalattua siirtokuvaa käyttäen, mutta Model Expo lähestyi ja detalji jäi toistaiseksi tekemättä. Alasiipien kiinnitystapit korvasin teräslängalla ja lisäilin jonkin verran etsiosia varastostani. Enimmäkseen malli on kuitenkin aika suoraan laatikosta. Tuulilasia varten mukana oli ohut, tyhjiömuovattu osa, jonka onnistuin pilaamaan, ja käyttämäni valettu osa, joka on naurettavan paksu. Tarkoitukseni on skrätsätä ohuempi tuulilasi nykyisen tilalle. Takilointiin käytin joustolankaa ja GasPach Modelsin vanttiruuveja. Ohjausvaijereita tein myös kirurginlangasta. Ohjausvaijereihin en laittanut vanttiruuveja, koska sellaisia ei referensseissänikään näy.

Mallini esikuva oli 87e Squadriglian kone. Yksikkö oli kuuluisin SVA5:tä sodassa käyttänyt laivue. 87 lensi Ansaldoilla mm. Wienin ylle pudottamaan lentolehtisiä! Yksikön kuuluisa kultainen leijonavaakuna on Flyn arkilla liian keltainen. Kylkien raitasiirtokuvat laitetaan erikseen ja leijona ja kokardi niiden päälle. Pahaksi onneksi raidat kuulsivat läpi kokardin valkoisesta, joten jouduin laittamaan toiset saman kokoiset kokardin ensimmäisten päälle. Mistäpä muualta olisin sopivat siirtokuvat saanut, kuin Flyn Ansaldon myöhäisen version paketoinnin arkilta. Yläsiivessä osasin jo varoa ja jätin suojamaaluksen tekemättä kokardien alle.

Lentävät kangaspuut www.kangaspuut.net